2011年11月10日星期四
kinesisk mat - Vin
Kina är egentligen sedan gammalt ett fint vinland, men då gäller det risvin, som framför allt tillverkas i södra Kina. Det allra bästa är Shaoxing-vin, som tillverkas i Shaoxing, några mil söder om Hangzhou. Råvaran är klibbigt, det vill säga glutenrikt, ris av hög kvalité och vatten från Spegelsjön. Efter jäsningen lagras vinet några år. Det var berömt redan på 500-talet. Det finaste Shaoxingvinet heter är Nuer Hong ("Den röda dottern"). Risvin kallas ofta för gult vin pga sin färg. Det skall serveras uppvärmt.
Ett annat speciellt vin är kassiavin som görs på blommor från kassiaträdet, dvs kinesisk kanel eller kassiakanel. Det smakar inte alls kanel, eftersom kanel görs av barken medan vinet görs av blommorna. Framför allt i Guilin brukar det vara lätt att hitta kassiavin. Om du resor till Kina, kan du smaka god mat där.
订阅:
博文评论 (Atom)
没有评论:
发表评论